• Fysioplus standaard

Gratis informatieavond Artrose door Annatommie MC en FysioPlus

 

23 november gratis informatieavond Annatommie mc en FysioPlus

Een versleten heup of knie, wat is er aan te doen?

Ervaart u al lange tijd pijnklachten en stijfheid aan uw heup? U kunt moeilijk opstaan en lopen is een probleem? U ligt er soms wakker van en vooral in de ochtend moet u op gang komen? Bent u 50 jaar of ouder, of mischien nog wel jonger en ervaart u al deze klachten? Artrose kan de oorzaak zijn. Op deze informatieavond wordt verteld over de verschillende behandelmogelijkheden.

Bij de geboorte hebben we op onze gewrichtoppervlakken een laag kraakbeen, dat zo glad is al een biljartbal. Tijdens ons leven moet dit kraakbeen veel krachten en schokken opvangen. Hierdoor onstaan ‘gebruikssporen’, (kleine) aantastingen of beschadigingen van het kraakbeen. Hoe groot of klein deze beschadigingen zijn, is afhankelijk van veel verschillende factoren. Hoewel een groot deel van ons lichaam het vermogen heeft zichzelf te herstellen, geldt dit maar voor een heel klein deel voor kraakbeen. De reden hiervoor is het gebrek aan doorbloeding van dit kraakbeen.

Doordat het kraakbeen zichzelf herstelt en brozer wordt naarmate we ouder worden is de kans op klachten ten gevolge van toenemende schade hoger op een latere leeftijd. Vaak wordt er dan gesproken over slijtage, gewrichtsslijtage of artrose. Artrose van het heupgewricht wordt ook wel coxatrose genoemd, artrose aan het kniegewricht wordt ook wel gonatrose genoemd. Bij artrose beschadigt niet alleen het kraakbeen, ook ontstaat er vaak een zwelling in het gewricht, een onsteking van het gewrichtskapsel en botverdikkingen of botuitsteeksels aan de randen van het bot. Omdat het kraakbeen zelf heel erg weining pijnreceptoren heeft, kan het niet direct pijn registeren. De pijn die ervaren wordt bij artrose komt niet direct van het kraakbeen, maar van de andere geïrriteerde structuren in het gewricht.

Wat is de oorzaak van artrose? 

Artrose heeft niet één enkele oorzaak en is een normaal en natuurlijk verschijnsel. Het kan op verschillende manieren ontstaan en hoeft zeker niet altijd te leiden tot forse klachten en veel schade. Feit is dat bij iedereen tijdens het ouder worden de kwaliteit van het kraakbeen achteruit kan gaan. Het is dus een natuurlijk proces. Wel zijn er oorzaken die de kans op slijtage van het heup-of kniegewricht kunnen vergroten, zoals: aanleg, groeistoornissen, eerder heup- of knieklachten door bijvoorbeeld een blessure of een breuk en overbelasting door overgewicht of het beoefenen van zwaar lichaamlijk werk of intensieve sportbeoefening.

Hoe kan artrose behandeld worden?

Annatommie mc Amsterdam-Amstelveen en FysioPlus zijn organisaties voor beweging en mobiliteit. Trots hebben zij de handen ineengeslagen en organiseren zij op donderdag 23 november van 18.30 – 21.00 uur een gratis informatieavond over artrose en heup- en knieprotheses. Tijdens deze avond vertellen orthopedisch chirurg Rob Sollie van Annatommie mc en fysiotherapeut Bas Honselaar van FysioPlus u over de oorzaak van artroseklachten, hoe u voorkomt dat ze verergeren en hoe ze te verhelpen zijn met zowel niet-operatieve behandelingen als operatieve behandelingen. Hierbij wordt ook meer verteld over de verschillende prothesematerialen en operatietechnieken (voorste benadering en achterste benadering). Een unieke gelegenheid om u beter te laten voorlichten over de meest moderne behandeltechnieken.

23 november is de informatieavond bij FysioPlus op de De Mirandalaan 9 in Amsterdam. Deelname is gratis en u kunt zich inschrijven via deze link. Ook kunt u zich telefonisch aanmelden via 088 022 0600.

 

 

FysioPlus, fysiotherapie met éxtra aandacht voor de cliënt.

  • Online direct uw eerste afspraak inplannen!

    Komt u voor de eerste keer? Of bent u al bekend bij ons en wilt u een afs...

    > Lees meer
  • Maatregelen m.b.t. Coronavirus

    Informatie over FysioPlus en het Coronavirus (COVID-19)   18 mei 2...

    > Lees meer